Red Centre!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Natasja
08 Oktober 2009 | Australië, Alice Springs
Woensdag 30 september vroep op want ik ga de outback in. De hele dag in de bus.. Lunch in Port Augusta, het laatste beetje grote dorpje voor Cooper Pedy! Ik had ook naar Alice kunnen vliegen maar ik had dit echt niet willen missen. Van Adelaide naar Cooper Pedy is 846 km. 846 km of almost nothing. Af en toe een bezine station en een paar huizen (dat noemen ze dan nog een dorp ook!)! En af en toe een pad naar links of rechts, wat vermoedelijk lijd naar een farm, maar die liggen zo ver van de Stuart Highway dat je die met geen mogelijkheid zou kunnen zien liggen! In de Outback wonen zelfs mensen met een stuk grond zo groot als Denemarken of Belgie!
Na deze lange rit komen we aan in wat door de Aboriginal 'Kupa Piti' word genoemd, wat 'white man in a hole' betekend, omdat hier sinds 1915 onder de grond naar Opal word gezocht! Cooper Pedy is the Opal Capital of the world, met zo'n 3500 inwoners met 45 nationaliteiten die allemaal 'wanhopig' naar Opal zoeken en onder de grond wonen tegen de extreem hot summer days and cold winter nights. En dus slapen ook wij onder de grond. Na de ondergrondse nachtrust en ondergrondse tour gaan we weer op pad om de volgende 685 km naar Alice af te leggen met niks anders dan planten, een paar bomen en af en toe een koe aan de kant van de weg. Zo'n uurtje voor AS maken we een stop @ Jim's Place, een bezine station + cafe, waar de enige pianospelende en zingende dingo woont. Een erg funny gezicht!
Yeah, I am in Alice!! Vanuit Alice maak ik een tour naar Uluru, maar eerst een zonnige dag in deze grootste plaats in hartje Australia.
'Alice Springs? Dat is toch van de Flying Doctors? Daar waren je oma en ik vroeger zo'n fan van!' kreeg ik van m'n tante El vanuit Kenya te horen!
Inderdaad! En dus ga ik (met El & Oma in gedachte) naar the Royal Flying Doctor Service, die zijn vestiging in Alice Springs heeft.. Met een korte tour en museum gedeelte. Erg gaaf om te zien hoe ze over de hele outback mensen in levensgevaar kunnen helpen!
AWESOME!
Er is gewoon geen ander woord voor. Om 6.00 a.m. sta ik namelijk klaar voor 'the Rock tour' door het Red Centre! Na de hele ochtend in de bus te hebben gezeten komen we aan @ Watarrka (Kings Canyon zoals de Europeanen het hebben genoemd toen ze Australia in kwamen), waar we een 3 hour hike maken. Langs het Amphitheatre and Garden of Eden. De Garden of Eden is helaas te droog om te gaan zwemmen..
Ik moet zeggen dat deze 6 km Kings Canyon Rim Walk best even zwaar is als je net 4 maanden in Perth geen exercise hebt gedaan...
's Avonds zetten we onze bushcamp op op de campground in Curtin Springs. Relaxed around the fire en na een heerlijke maaltijd val ik in slaap in m'n Swag onder de sterren.
Op dag 2 word ik vroeg gewekt en na een paar uur rijden komen we aan bij Kata Tjuta (the Olgas) voor de Valley of the Winds Walk van 7,4 km. Kata Tjuta means 'many heads' en ligt zo'n 30 km west van Uluru (Ayers Rock)! Kata Tjuta is a group of domed rocks en een speciala plek voor Aboriginals.
The Aboriginals noemen zichzelf Anangu. Gedurende deze 3 dagen leren we van onze tourguide Sasha veel over the Anangu en horen veel verhalen.
's Middags brengen we een bezoek aan the Aboriginal Cultural Centre waar ik nog meer tales from the Dreamtime heb gelezen en gehoord. Vervolgens lopen we de Mala Walk (2km) langs Uluru en zien verschillende paintings van the Anangu! Ons avondeten word genuttigd met uitzicht op de Sunset over Uluru. Deze grootste steen ter wereld verandert tijdens Sunset/rise van kleur en geeft een awesome sight!
Net buiten Uluru-Kata Tjuta National Park ligt Yulara (Ayers Rock Resort), een little village met acco van 4 sterren tot Campground! Uiteraard slapen wij op de campground wat in tegenstelling tot de eerste nacht wel showers and toilets heeft!
Voor de verandering staan we de volgende dag weer vroeg op voor ontbijt met Sunrise at Uluru.
Inmiddels weet ik genoeg over de Anangu en besluit voor mezelf om uit respect voor de Anangu de Uluru niet te beklimmen. En dus heb ik de tijd om in de vroege morgen de 10,4 km 'Base Walk' te lopen. De Uluru is een heilige plek voor de Anangu, ze gebruiken deze grote steen als schuilplaats tegen zon en regen, maar ook voor rituelen, en om hun kinderen van alles te leren.. Veel delen die ik op mijn Walk tegen kom mogen daarom niet gefotografeerd worden.
Na een lange rit komen we aan het einde van de middag weer terug in Alice. Het is een lange rit van zo'n 5 uur en je staat versteld hoeveel aangereden Kangaroo's je onderweg tegen komt...
M'n groep was echt super gezellig en ik heb echt een fantastische tour gehad. 's Avonds gaan we met z'n alle eten en vervolgens een biertje doen in de Bojangles! John vertelde me eerder dat er in Alice een tent is waar ze een live webcam hebben en je via internet dus mee kan kijken... En dus stuur ik John&Corine en m'n moeder een berichtje dat ik die avond te zien zal zijn in de Bojangles!
Erg leuk dat m'n thuisfront kan zien dat het goed met me gaat en ik me wel vermaak!
Na deze ontzettend gave 3 dagen kan ik natuurlijk wel wat slaap gebruiken en heb 3 dagen in Alice Springs om lekker te genieten van het mooie weer en te relaxen bij het zwembad...
Vanavond pak ik de bekende 'Ghan', waarmee ik 24 uur later in Darwin aankom...
Liefs,
Xx
20 Oktober 2009 - 09:15
Naath:
Hee, ben een beetje laat met lezen maar kon het toch niet laten nog een berichtje achter te laten. Superleuk om te horen dat je zo'n goede tour hebt gehad! Het is natuurlijk weer even wennen alleen, maar dan weet je ook weer hoe makkelijk het is om vrienden te maken en nieuwe mensen te leren kennen, zeker tijdens zo'n tour! Helemaal leuk! -
31 Oktober 2009 - 19:01
Jet:
Hoi Natasja,
Ik kwam op het internet je blog tegen. Ik wil ook gaan werken als au pair in Australie. Heb je wat adviezen voor me?
Wat vind je van Perth?
Groetjes Jet, je kunt me mailen op jetjanssen@msn.com. Zou fijn zijn :)