Life at Wesley College and around Perth!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Natasja
31 Juli 2009 | Australië, Perth
Het schooljaar begint net als in Nederland na de zomer vakantie.. De zomer vakantie is in Australie van begin December tot eind Januari en het school jaar is dus precies tegenovergesteld van dat van ons.. Voordat de kinderen 6 jaar zijn gaan ze naar Pre Primary School (dat is waar Ben nu nog naar toe gaat). En daarna beginnen ze aan Year 1. Max zit nu in Year 3!
Year 1 tot en met Year 4 is Junior School.
Year 5 tot en met Year 8 is Middle School.
Year 9 tot en met Year 12 is Senior School.
Dit betekend dus dat kinderen tot hun 18de op een en dezelfde kunnen zitten... Want Pre Primary, Junior, Middle and Senior School maakt samen Wesley College, en is een groot terrein met de verschillende schoolgebouwen, sportvelden, zwembad, tennisbanen, speeltuintjes, boardinghouse, health centre, laundry, diningroom, kantine... Omdat Wesley College een jongens school is zitten op Middle School en Senior School dus alleen maar jongens, die netjes in uniform gekleed naar school gaan (lees: Grijze nette broek, wit overhemd en zwart jasje met een geel groene draak, het school logo.. Maar ook op Junior School en Pre Primary waar nog wel meisje op mogen draagt ook iedereen een uniform.. Het dagelijkse outfit voor PrePrimary and Junior School, de outfits die Max en Ben dragen, kent een groene korte of lange broek en een groen, wit, geel gestreepte polo en als t koud is een jumper (trui met lange mouwen)...
Omdat er in Western Australia(WA) niet veel meer Prive scholen zijn dan the ones in Perth komen de jongens van Wesley College vanuit heel WA.. Dit betekend dat sommige jongens honderden kilometers van school wonen. Daarom hebben prive scholen ook een Boarding-House, een huis waar jongens van Year 5 tot en met 12 kunnen wonen als ze te ver weg wonen om iedereen dag van huis naar school en terug te moeten reizen. Deze jongens gaan alleen in de vakantie en in lange weekenden naar huis.. Op het terrein van Wesley College is ook een dining room, hier kunnen de jongens smorgens ontbijten, lunchen, morning tea en afternoon tea halen, om stipt 6.00 pm eten (er gaat zelfs een bel om precies 6.30pm dat de jongens weer weg mogen)... Omdat de jongens ook in het weekend dus op hun school terrein zijn zijn de meeste jongens lid van hun school voetbal, rugby of zwem team en spelen op zaterdag en/of zondag tegen de andere prive scholen in Perth!
Bijna letterlijk woon ik op Wesley College!! Mike (de vader van mij Au Pair kids) is hoofd van het Boarding-huis op Wesley, hij werkt dus regelmatig savonds en in het weekend en coacht het rugby team.. De familie Lans woont letterlijk naast de ingang van het Wesley College terrein. Elke avond om 6 uur staat t eten klaar in the dining room, en heel vaak eten wij dus met zn alle daar.. Lekker makkelijk! Naast ons huis staan nog een aantal huizen waar staff van het boarding house woont, onder andere onze buurmannen nextdoor (5 guys van 18 tot 35), Graham&Pip met hun 2 kids en the Dempsey's (Mike&Melinda + 3 kids), die allemaal meestal in the dining room eten.. Altijd lekker gezellig dus!
Wesley College en dus ook mijn huis ligt in de Suburb South Perth. Mocht iemand geintresseerd zijn, ik woon op 12 Leane Street en op Google Maps kan je heel mooi zien waar ik woon...
Western Australian heeft 2 miljoen inwoners, waarvan 1,5 in Perth woont. WA is ongeveer een derde van Australie, je kunt je dus vast wel voorstellen dat op sommige stukken van WA dus bijna niemand woont en mensen dus stukken grond bezitten van de oppervlakte van Belgie of zelfs groter!
Perth is eigenlijk 1 grote suburb. Heel anders dan een echte stad stad zoals Sydney was, en waar ik dus al snel klaar mee was… Dwars door Perth loopt de Swan River.. South Perth is ten zuiden van deze rivier, waar dolfijnen zwemmen (ja echt waar, heb ze op een mooie zonnige dag zelf gezien), en als ik mn straat uit loop heb ik een prachtig uitzicht over het water op de skyline van Perth City… Het stad gedeelte is precies tegenover de rivier en met de bus, ferry of fiets ben ik zo in de stad!
Een week nadat ik aangekomen was in Perth was ook een Nederlands vriendinnetje, die ik in Sydney heb leren kennen, naar Perth gevlogen.. Ook Nathalie is gek op de Gloria Jeans en samen hebben we dus genoeg Cappuccino’s kunnen drinken in de 2 maanden dat Nathalie in Perth heeft gezeten…
Perth vind ik echt geweldig!
Ik woon dus duidelijk in en om de school, voor mij super gezellig, maar ik zou zelf toch liever niet met gezin op mn werk willen wonen... Je moet werk en prive toch een beetje gescheiden houden?
Tot snel!
Xx